Skip to main content

Besplatne konsultacije: 063 17 17 071

Kako se peru zavese i draperije

Pranje zavesa ili draperija se može činiti kao veoma dosadan proces, koji svi žele da izbegnu. Međutim, kada se ceo proces završi i kada se oprana, ispeglana i mirišljava zavesa ili draperija ponovo okači, sigurni smo da će se isplatiti celo mučenje koji se ponavlja na svakih par meseci godišnje. Zapravo, mi ćemo Vam u ovom tekstu pomoći da Vaše zavese i draperije što pre operete ali na pravi način.

Za početak, skinite svoje zavese ili draperije sa garnišni. Nemojte nikada pri skidanju naglo povlačiti materijal jer se može desiti da se traka za nabiranje pokida, a onda ćete morati da ušivate potpuno novu traku, što je dodatan trošak. Obavezno skinite sve plastične ili metalne alkice, jer se prilikom pranja one mogu otkačiti i pocepati zavesu ili draperiju na više mesta, nakon čega Vaš metarijal možete samo baciti.

Prilikom priperema za pranje, pokušajte da složite u mašinu materijal tako da ne bude gusto nabran, već sam materijal treba da ima prostora, kako bi voda mogla da prodre u sve delove Vaše zavese ili draperije i podjenako sve dobro opere.

Ukoliko Vaš materijal planirate da stavite da se pere sa nekim drugim tekstilom, obavezno uzmite u tom slučaju kesu za pranje i Vaše zavese stavite u kesu. Kesa služi da zaštiti materijal od svih ostalih stvari u veš mašini kao što su: dugmići, nitne, pertle... Morate uvek imati na umu da je zavesa veoma osetljiv materijal, koji zahteva pažnju prilikom pranja, kako ne bi došlo do pucanja ili kidanja materijala.

Kada ste sve ovo uradili, završni proces je jako jednostavan. Baš zato što su svi viseći tekstilni materijali osetljivi, savetujemo Vam da obavezno sipate bilo koji kvalitetniji omekšivač. Omekšivač je tu da materijal dodatno smekša ali i da ga zaštiti prilikom pranja. Naravno, omekšivač će dodati veoma prijatan miris koji će sigurno odmah prilikom kačenja zavese ili draperije ispuniti celu prostoriju.

Što se samog pranja tiče, najbolje je da podesite mašinu na pranje od 30 do 40 stepeni celzijusovih i na što manju centrifugu. Zavese i draperije koje stoje par meseci, najviše skupe prašinu, duvanske ili kuliranske mirise ali i razne vazdušne bakterije. Međutim, pomenuta temperatura je dovoljna da sve to ukloni. Ukoliko ste na Vaš materijal nešto prosuli, onda Vam savetujemo da zavese odnesete na hemijsko čišćenje, kako bi bili sigurni da će fleke nestati.

Centrifuga se uvek stavlja na manji broj obrtaja, jer morate znati da perete lagane materijale koji su veoma osetljivi i ne zahtevaju preveliku brzinu okretanja, kako bi posle pranja izgledali savršeno.

Kada svaki proces završite, ostaje Vam peglanje. Iako ovo deluje kao veoma težak posao, uz dobru peglu i dasku za peglanje, on zapravo i nije. Obavezno prilikom peglanja sipajte destilovanu vodu i podesite jačinu pegle u zavisnosti od toga kakav je Vaš materijal zavesa ili draperija. Napominjemo da se neki tekstilni modeli ne moraju savršeno ispeglati, već da će se oni jednostavno ispraviti vremenom od stajanja na garnišni. Za peglanje preporučujemo bilo koju teflonsku peglu na paru.

Ako ste ispratili ovih nekoliko koraka, možete biti sigurni da je sve proslo u najboljem redu i da još samo preostaje da zakačite zavese ili draperije u Vaše sobe i prepustite se uživanju u Vašem mirišljavom i svežem domu. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja za nas, slobodno nas kontaktirajte klikom na našu kontakt stranicu.