Skip to main content

Besplatne konsultacije: 063 17 17 071

Besplatne konsultacije: 063 17 17 071

Kako se peru zavese i draperije

Kako se peru zavese i draperije

Kako se peru zavese i draperije je pitanje sa kojim se svakodnevno srećemo. Pranje zavesa ili draperija se može činiti kao veoma dosadan proces, koji svi žele da izbegnu. Kada se ceo proces završi i kada se oprana, ispeglana i mirišljava zavesa ili draperija ponovo okači, sigurni smo da će se isplatiti celo mučenje. Ovo je proces koji se ponavlja na svakih par meseci godišnje. Mi ćemo Vam u ovom tekstu pomoći da Vaše zavese u stanu koje ste odabrali i sašili, što pre operete ali na pravi način.

Za početak, skinite svoje zavese ili draperije sa garnišni. Nemojte nikada pri skidanju naglo povlačiti materijal jer se može desiti da se traka za nabiranje pokida, a onda ćete morati da ušivate potpuno novu traku. To može biti dodatan trošak koji je potpuno nepotreban. Obavezno skinite sve plastične ili metalne alkice, jer se prilikom pranja one mogu otkačiti i pocepati zavesu ili draperiju na više mesta. Ako se materijal pocepa ili ošteti nažalost jako je teško da se ponovo sašije i da ne bude vidljivo golim okom.

Prilikom priperema za pranje, pokušajte da složite u mašinu materijal tako da ne bude gusto nabran, već sam materijal treba da ima prostora. To se radi kako bi voda mogla da prodre u sve delove Vaše zavese ili draperije i podjenako sve dobro opere.

Kako se peru zavese i draperije u Veš mašini

Ukoliko Vaš materijal planirate da stavite da se pere sa nekim drugim tekstilom, obavezno uzmite u tom slučaju kesu za pranje. Vaše zavese stavite u kesu kako bi ih odvojili od bilo kojih drugih materijala koji se mogu naći u mašini za pranje. Kesa služi da zaštiti materijal od svih ostalih stvari u veš mašini kao što su: dugmići, nitne ili pertle.

Morate uvek imati na umu da je zavesa veoma osetljiv materijal, koji zahteva pažnju prilikom pranja, kako ne bi došlo do pucanja ili kidanja materijala. Ovo je veoma važno napomenuti pogotovo mušterijama koje planiraju da kupe osetljive ili luksuznije modele zavesa.

Kada ste sve ovo uradili, završni proces je jako jednostavan. Baš zato što su svi viseći tekstilni materijali osetljivi, savetujemo Vam da obavezno sipate bilo koji kvalitetniji omekšivač. Omekšivač je tu da materijal dodatno smekša ali i da ga zaštiti prilikom pranja. Omekšivač će dodati veoma prijatan miris koji će sigurno odmah prilikom kačenja zavese ili draperije ispuniti celu prostoriju.

Što se samog pranja tiče, najbolje je da podesite mašinu na pranje od 30 do 60 stepeni celzijusovih i na što manju centrifugu. Zavese i draperije koje stoje par meseci okačene, najviše skupe prašinu, duvanske ili kuliranske mirise ali i razne vazdušne bakterije. Pomenuta temperatura je dovoljna da sve te površinske prljavštine ukloni.

Ukoliko ste na Vaš materijal nešto prosuli, onda Vam savetujemo da zavese odnesete na hemijsko čišćenje, kako bi bili sigurni da će fleke nestati. Hemijsko čišćenje poseduje specijalne mašine koje mogu skinuti duboke fleke koje obične veš mašine ne mogu oprati.

Centrifuga se uvek stavlja na manji broj obrtaja, jer morate znati da perete lagane tekstilne materijale koji su veoma osetljivi i ne zahtevaju preveliku brzinu okretanja. Isto tako korišćenjem manje centrifuge spračavate da se Vaš materijal previše izgužva. To znači da zavese možete vlažne okačiti na Vašu garnišnu i ostaviti tako da se osuše i same isprave.

Peglanje zavesa na više različitih načina

Kada svaki proces pranja završite, ostaje Vam peglanje. Iako ovo deluje kao veoma težak posao, uz dobru peglu i dasku za peglanje, ovo zapravo i nije toliko težak proces. Obavezno prilikom peglanja sipajte destilovanu vodu i podesite jačinu pegle u zavisnosti od toga kakav je Vaš materijal zavesa ili draperija.

Napominjemo da se neki tekstilni modeli ne moraju savršeno ispeglati, već da će se oni jednostavno ispraviti vremenom od stajanja na garnišni. Za peglanje preporučujemo bilo koju teflonsku peglu na paru koja u sebi ima podesive programe peglanja.

Ukoliko želite da ovaj proces olakšate, savetujemo Vas da kupite vertikalnu parnu peglu koja funkcioniše po drugačijem principu. Kada završite sa pranjem zavesa, jednostavno ih samo okačite na Vaše garnišne. Ostavite ih da se same osuše jer je to proces koji neće dugo trajati. Nakon toga uzmite Vašu vertikalnu parnu peglu i počnite da peglate.

Na ovaj način ćete brže i lakše ispeglati Vaše zavese ili draperije bez korišćenja daske za peglanje. Veoma je bitno da ova vrsta pegle bude jače snage i da ima veći otvor za izlazak pare. Na taj način ćete moći da pokrijete veću površinu koju želite da prepeglate i brže ćete završiti ceo posao. Parna pegla treba da bude udaljena od materijala nekih dvadeset do trideset centimetara, kako se ne bi oštetio materijal.

Ako ste ispratili ovih nekoliko koraka, možete biti sigurni da je sve proslo u najboljem redu. Još  Vam samo jedino preostaje da pažljivo namestite zavese ili draperije u Vaše sobe na način na koji Vam najviše odgovara. Prepustite se uživanju u Vašem mirišljavom i svežem domu. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja za nas kako se peru zavese i draperije, slobodno nas kontaktirajte klikom na našu kontakt stranicu.