Skip to main content

Besplatne konsultacije: 063 17 17 071

Ideje za kačenje zavesa

Ideje za kačenje zavesa su bitne ukoliko želite da one budu u skladu sa prostorom i prozorima. Pored toga je jako važno kakve su zavese koje kupite za vašu prostoriju. Postoji jedna stvar koja je jako bitna kada su u pitanju zavese ili draperije. To je način na koji ćete ih zakačiti na vašu garnišnu.

Postoji nekoliko različitih načina na koje možete zakačiti zavese i svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Uvek će kačenje izgledati lepo ako zakačite zavesu kako se vama dopada. Gledajte da se kačenje uklopi sa ostatkom prostorije bilo da je ona moderna ili staromodna. Zbog toga je bitno voditi računa o tome kako je vaš prostor uređen ili dekorisan. Sve ideje mogu biti različite ali je bitno da uvek budu uklopljene sa enterijerom.

Tehnike za kačenje zavesa su poslednjih godina došle do velikog izražaja. Tehnologija napreduje i danas ste u mogućnosti da zakačite vaše zavese na više različitih načina. Garnišne se proizvode na druge načine i zbog toga dobijate veliki asortiman mogućnosti za kačenje zavesa i draperija. Neke od mogućnosti ste već videli u vašim sobama dok su neki od načina za vas potpuna novost.

Bitno je pre samog početka napomenuti da način kačenja nema veze sa nabranošću zavesa ili draperija. Kako bi vam zavese i draperije bile nabrane, morate kupiti dovoljnu širinu kako bi mogao da se napravi nabor. Samo na taj način možete iskoristiti metražu i zakačiti zavesu na način koji vama najviše odgovara.

Ideje za kačenje zavesa sa trakom za nabiranje

Ovo je najtraženiji i najpopularniji način za kačenje zavesa. Kod nas su trake za zavese veoma kvalitetne. To je jedan od razloga zbog koga smo u mogućnosti da napravimo više različitih modela za kačenje. Osnovni način je da se traka stavi na sam vrh zavese ili draperije.

Trake za nabiranje imaju jedan, dva ili tri konca. Svaka traka ima različitu širinu i u većini slučajeva je bele boje. Osim bele nijanse, postoje i providne trake ali se one mogu staviti isključivo na lakše zavese. Što se tiče traka za nabiranje, svaka od njih ima određenu širinu koja je predviđena za šivenje.

Kako se jednokanalne trake koriste samo za lakše zavese i draperije ostale se koriste za teže tekstilne modele. Na taj način možete biti sigurni da imate čvrstu traku za nabiranje koja se neće pocepati i pasti sa vaše garnišne.

Veoma je važno napomenuti da trake za nabiranje imaju više otvora na koje možete zakačiti alkice. Na taj način možete zavese spustiti ili podići čak i do četiri centimetara. Tako možete sami odrediti da li želite da bude zavesa spuštena ili podignuta od zemlje.

Ideje za kačenje zavesa ovom trakom su veoma efektne i savetujemo svim našim budućim kupcima da izaberu ovaj način. Garnišna koju kupite mora da bude skladna sa ovim načinom kačenja i zato izaberite pažljivo.

Trake za nabiranje se najlakše prilagođavaju svakom enterijeru. Ne deluju ni previše ozbiljno, a ni previše jednostavno. Zavese sa trakom na nabiranje u zavisnosti od svog izgleda mogu se uklopiti uz bilo kakav prostor. Postoji veliki broj različitih modela ovakvih traka. Zavese bi uvek trebalo da budu šire, napravljene od malo više materijala da bi mogle da se lepo naberu.

Pravljenje alki na zavesama

ideje-za-kacenje-zavesa-002Pravljenje alki ili takozvanih rupica na zavesama zahteva jednu poseban sistem izrade. Ova izrada je najskuplja od svih ponuđenih. Sama traka sa alkicama je najskuplja od svih ponuđenih varijanti. Ovakve zavese se kače tako što se malo veće rupe na njihovom vrhu provuku kroz garnišnu. One izgledaju otmeno, pa se zbog toga najčešće postavljaju u dnevnom boravku ukoliko je kuća ili stan u pitanju.

Dosta su efektne u nekim velikim salonima ili restoranima. Ovakve zavese prelepo izgledaju ako se prostiru do samog poda. Lepše je ako su od nekog težeg materijala koji ima pad. To odaje utisak elegancije koja je sigurno uvek dobrodošla. Ovakav način kačenja zavesa je pogodan i za kancelarije ili poslovne prostore jer deluje ozbiljno. Iako mogu da se kače isključivo na jednu vrstu garnišne to im ne smeta da budu i dalje popularne.

Jedna prednosti ove izrade je ta što se svi materijali zavesa ili draperija mogu zakačiti na stilsku garnišnu. Ideje za kačenja zavesa su uvek različite ali ovo je jedan siguran način kačenja. Alke su metalne i veoma kvalitetne. One se stavljaju na svakih deset do petnest centimetara baš da bi zavesa imala dovoljno prostora da se pomera.

Alke imaju dovoljno veliki obim da svaka garnišna može proći kroz njih. Na taj način nije bitno da li imate staru ili novu stilsku garnišnu. Možete se prilagoditi i bilo kom sistemu INOX garnišni koje su danas veoma popularne.

Ukoliko vam se ovaj stil izrade dopada moramo napomenuti još jednu stvar. Garnišne koje idu uz ove alke se isključivo mogu montirati na zid. U pitanju su stilske garnišne koje se ne buše u plafon. Na ovaj način stilska garnišna može doći do savršenog izražaja.

Pravljenje tunela (zavesa koja prolazi kroz garnišnu)

U neka davna vremena kačenje zavesa je bilo moguće jedino na ovaj način. Jednostavno se izmeri obim garnišne, napravi tekstilni otvor i provuče materijal. Ovaj način je veoma pouzdan jer se retko kada može desiti da se materijal pocepa. U većini slučajeva će se desiti da će pre spasti garnišna nego što će pocepati zavesa.

ideje-za-kacenje-zavesa-003Ovaj način kačenja zavesa je ranije bio jako popularan. Zavesa je sa gornje strane proštepana i zašivena tako se provlači kroz garnišnu. Uvek napominjemo da se mora ostaviti nekoliko centimetra prostora. Razlog tome je što svaki materijal mora zbog trenja da ima malo prostora. Ukoliko je kanal preuzak može se desiti i da materijal zapinje. Zbog toga nećete moći da pomerate zavesu levo ili desno već će ona biti zaglavnjena na neki način.

Takođe je bitno napomenuti da mi uvek povlačimo zavesu rukama malo iznad naše glave. Zbog sile povlačenja, materijal mora da ima prostora kako bi se slobodno povlačio na željenu stranu. Isto je bitno napomenuti da svaki materijal ima svoju određenu gustinu, što direktno utiče na trenje. Svila je uvek lakša za povlačenje nego pliš. To su sve sitnice na koje morate paziti prilikom pravljenja tunela za zavese.

U prošlosti je ovaj način kačenja zavesa bio dominantan i danas ovako postavljene zavese mogu jako lepo izgledati. Danas se sve češće prostorije uređuju u nekom rustičnom stilu pa bi ovako zakačene zavese savršeno pristajale uz to.

Nema potrebe za predrasudama i pričama kako se to više ne koristi. Veliki se utisak može postići sa ovako zakačenim zavesama. Uz neku prostoriju uređenu na neki retro ili starinski način mnogo će efektnije biti ako se ovako postavi zavesa. Ove ideje za kačenje zavesa vam svakako mogu biti od koristi.

Pravljenje trakica koje se kače na garnišne

Pravljenje trakica za kačenje je možda način koji se najmanje koristi. Trakice se uvek šiju od istog materijala. Trake se mogu napraviti od svih materijala od kojih se prave zavese ili draperije. Razlog je u tome što se trake za zavese prave tako što se iseče dodatnih nekoliko metara istog materijala.

Ukoliko želite da promenite boju ili model trakica za kačenje, nije nikakav problem. One se mogu uraditi od bilo kojih materijala u svim bojama. Na vama je samo da odlučite da li je ovo pravi izbor za vas. Napominjemo jednu stvar, a to je da se ove trakice isključivo stavljaju na stilske garnišne. Trakice se mogu uraditi sa ili bez čičak trake koja služi za lakše skidanje zbog pranja i kačenja.

Iz nepoznatog razloga ovaj tip kačenja zavesa je najmanje zastupljen. Ne znamo zašto je to tako, kada je ovaj način kačenja veoma interesantan. Možda ljudima to deluje kao previše pa se plaše da eksperimentišu da ne bi napravili promašaj. Nema potrebe za tim mišljenjem jer su ukusi uvek različiti.

Ovaj način kačenja zavesa je vrlo efektan. Jako je dobro što se ovako zavese mogu kačiti u bilo kojoj prostoriji i to može savršeno izgledati. Šarene zavese za dečiju sobu ili neke zanimljive za kuhinju na primer, možete zakačiti na ovaj način.

Kada kačite zavese morate paziti da se način kačenja slaže sa vašim ostatkom prostorije u kojoj je zavesa. Ne smete zanemariti načine koji nisu toliko popularni jer se baš neki od tih načina uklapa sa vašim enterijerom.

Ideje za kačenje zavesa su različite, a na vama je da izaberete najbolje za sebe.

Način kačenja mehanizam zavesa

Mehanizam zavese spadaju pod rolo ili zebra zavese. Za njih ne trebaju nikakve krojačke usluge, već isključivo kvalitetna oprema i dobar majstor. Iako ove vrste zavesa nisu tipične za ovu temu, mi ih zbog njihove popularnosti moramo staviti ovde.

ideje-za-kacenje-zavesa-004Rolo ili zebra zavese se nalaze u posebnim aluminijumskim kutijama koje mogu biti sa ili bez maske. Kutije se mogu montirati na plafon, zid ili čak na prozor. Sve zavisi od toga gde je vama slobodna površina i odakle želite mehanizam da se spušta.

Montaža ovih mehanizama nije jednostavna. Plafoni i zidovi svakog enterijera su drugačiji i svaka montaža je uvek zasebna. Iz tog razloga morate biti spremni da sa sobom uvek imate svu neophodnu opremu za montiranje.

Prvo se crtaju i mere linije po kojima će se mehanizmi postaviti. Nakon toga sledi bušenje plafona ili zida po nacrtu. Poziciju mehanizma uvek određuje kupac jer se može proizvoljno montirati. Nakon montaže proverava se funkcionalnost mehanizma i završava se sa poslom.

Ukoliko kod vas nema prostora za stavljanje mehanizama, uvek ih možete staviti na sam prozor. Bilo da je u pitanja ALU, PVC ili drvena stolarija to ne predstavlja nikakav problem. Mi smo tu da učinimo sve kako bi bili zadovoljni urađenim poslom.

Ukoliko želite ove mehanizme za svoj enterijer, kontaktirajte nas. Nudimo vam i uslugu dolaska na kućnu adresu prilikom montiranja svih vrsta rolo ili zebra mehanizama.

Nadamo se da su i ove ideje za kačenje zavesa nekome poslužile. Mehanizmi su veoma popularni u poslenjih nekoliko godina i zato ih moramo staviti u ovu listu. Na vama je da odlučite da li ih želite na vašim prozorima.

Ukoliko ih želite, budite sigurni da se nećete pokajati jer su svi naši mehanizmi veoma kvalitetno proizvedeni.

Garnišne određuju način na koji se kače zavese

Ukoliko već imate garnišnu, obratite pažnju na način na koji ona funkcioniše. Postoje različite vrste garnišni koje su već decenijama zastupljene u našim stanovima ili prostorima. Danas postoje i novi sistemi za kačenje koji nisu postojali ranije.

ideje-za-kacenje-zavesa-005Stilske garnišne se danas proizvode sa klizačima. To je jedna potpuna novost jer su ljudi ranije navikli da vide klizače samo na plafonskim garnišnama. Način za kačenje zavesa se samo iz ovog prostog razloga može potpuno promeniti. Viseće alkice su nekada bile jako popularne ali danas se sve manje proizvode i prodaju.

Najbolje rešenje je da kupite potpuno novu garnišnu koju ćete ugraditi u vaš prostor. Zbog toga možete izabrati najbolji način za šivenje traka na vašoj novoj zavesi. Neke mušterije jednostavno žele da naprave kombinaciju koja baš njima odgovara.

Iz tog razloga smo i mi tu, kako bi vam pomogli da nađete najbolje rešenje za vašu zamisao. Ideje za kačenje zavesa smo vam upravo nabrojali. Ukoliko budete imali bilo kakvih pitanja dostupni smo za vas u svakom trenutku. Sve naše materijale možete pogledati u našim prodajnim objektima u Beogradu.